Det magiske reinsdyret!

– som kanskje var førstemann til Norge!

Reinsdyret er sannsynligvis en av de første planteeterne som kom til Norge da isen trakk seg tilbake etter siste istid. Etter reinsdyret kom jegerne – og vipps! – så bodde det folk i Norge!

Hva spiser reinsdyret?

Reinsdyret spiser planter. Den er glad i blader, mose, lav og sopp. 

Flokker

Reinsdyrene lever i store flokker som kan bestå av flere tusen reinsdyr. De kan bevege seg over store avstander, er raske til beins og gode svømmere. 

Politi

I Norge har vi et eget Reinpoliti som består av 14 stramme politikonstabler. Jobben deres er å passe på reinsdyrene i Finnmark. Reinpolitiet fikk vi for 70 år siden – for noen år siden byttet de navn til Utmarkspolitiet. Vi syns Reinpolitiet var et mye kulere navn! 

Visste du dette om reinsdyret?

  • Svalbardreinen er verdens nordligst levende planteetende pattedyr. Om vinteren blir den nesten helt hvit i pelsen sin.
  • I Norge fins det ca 200.000 tamme reinsdyr. De fleste av dem bor i Finnmark. 
  • Det fins ca 25.000 ville reinsdyr i Norge. Omtrent 7.000 av dem bor på Hardangervidda. Det er bare et par timers kjøring fra Bjørneparken. 
  • Det er bare de som har foreldre eller besteforeldre som har drevet med rein som får lov til å drive med rein i Norge. Derfor er det bare samene som driver med rein i Norge.
  • Alle dyr har rare navn på latin. Reinsdyret heter rangifer tarandus tarandus. Det høres ut som en trylleformel fra Harry Potter.