Engasjer deg!

Det finnes så mye man kan gjøre for å beskytte naturen og dyrene. Vil du engasjere deg?

Små tips til en grønnere hverdag
Det er så mange ting du kan gjøre for å beskytte miljøet. Du kan gjøre store ting, som for eksempel fly og kjøre mindre, eller mindre ting som også kan beskytte lommeboken! Husk at bare én grønnere vane kan gjøre stor forskjell! Her er noen enkle tips til en grønnere hverdag.

Spar på vannet.
Skru av vannet når du ikke bruker det, for eksempel når du pusser tennene eller sjamponerer håret. Du kan også skylle grønnsakene i en balje med vann, og så bruke vannet til blomstene etterpå.

Bruk mindre folie.
Aluminiumsfolie er ekstremt energikrevende å produsere, og når den kastes i søpla kan den ikke gjenvinnes heller. Folien skal nemlig kildesorteres som metall! Og om du vil ta vare på matrester, hvorfor ikke bruke resirkulerbare plastbokser?

Gjenbruk plastposer.
Når du handler i butikken, ta med deg plastpose hjemmefra. Det finnes også gjenbrukbare grønnsaksnett til potetene slik at man kan unngå engangsbruk av plastposer.

Si nei til reklame i posten.
Dersom du bare kaster reklamen rett i søppelet, kan du like gjerne sette på et klistremerke på postkassen din som sier nei takk. Da blir det både mindre papiravfall, og kanskje du kjøper mindre også!

Tin mat i kjøleskapet.
Om du tiner mat i kjøleskapet så kan kulden faktisk bli utnyttet og dermed sparer du strøm! Bare husk å bruke et fat dersom du tiner kjøtt.

Bruk all maten.
Nordmenn kaster nesten 43 kg mat hvert år per person. Dersom vi planlegger måltidene våre litt bedre, kan vi unngå å kaste så mye mat! Grønnsaker kan brukes i supper og gryteretter selv om de er slappe og skrukkete, og vasne bær kan fryses og brukes til å lage deilige smoothier.

Unngå bruk og kast.
Dersom du har ting du ikke trenger lenger, kanskje du kan gi dem bort eller selge dem til andre i stedet for å kaste dem? Det samme gjelder dersom du trenger noe du ikke har fra før. Jo mer vi forbruker, desto mer blir produsert.

Vær bevisst!
Kanskje det viktigste av alt er å være bevisst på hvordan dine vaner påvirker miljøet. Trenger du virkelig en bukse til? Vet du hvor langt bananene har reist for å havne i søppelet ditt når de blir litt brune? Kan jakken brukes litt lenger selv om den ikke er så pen lenger? Hva med å spise et kjøttfri måltid i uken? Og om du lurer på noe, finnes det masse informasjon tilgjengelig på for eksempel Naturvernforbundet eller Framtiden i våre hender sine sider.!

Fakta


  • EEP
    European Endangered Species Progamme (EEP) er et intensivt avlsprosjekt. Amur-leopardene i Bjørneparken er en del av dette prosjektet. Dette betyr at de er registrert i stambøker, og fremtidig avl kan aktivt planlegges av artens stambook-koordinator.
  • ESB (genbank)
    Noen arter er utrydningstruet på et lokalt men ikke et internasjonalt nivå. For disse artene der man ikke enda trenger et intensivt avlsprogram som EEP, men gjerne vil ha muligheten til det i fremtiden, finnes det European Studbook (ESB).
  • Miljøsertifisering
    Bjørneparken er miljøsertifisert. Det vil si at vi har forandret hvordan vi kvitter oss med søppel, vi har endret innkjøpsvaner og fokuserer mye mer på bærekraftig og miljøvennlig drift.

Humlehage og innsekthotell

Ettersom mennesker bygger mer og mer, og byene utvider seg, blir det vanskeligere for smådyr å overleve. Det finnes enkle ting du kan gjøre for å ta vare på insekter og andre smådyr som bor ute i hagen.

La ville blomster stå
Dersom du har mulighet til å sette av en del av hagen, la villblomstene få stå, slik at humler og bier kan kose seg. Dersom du har balkong kan du plante blomster som pollinatorene liker. Marianøkleblom, korsknapp, karve, skogkløver, blåklokker, gullris og prestekrager er blant hundrevis av pollen- og nektarrike villplanter som pollinatorene liker.

Bærbusker og frukttrær er fantastisk for både humler, bier og fuglelivet
Hvis du har selje, rogn, eller hagtorn i hagen, så la dem få stå. Seljen blomstrer tidlig på sommeren, noe som bra for pollinatorene.

Lag biehus
Du kan lett lage dine egne biehus slik at biene har et sted å yngle! Bare drill masse hull i stubber og vedkubber og stable dem med hullene ut. Så kan du henge dem i solen, nært et blomsterbed så de har tilgang på mat.

Lag insekthotell
Det er mangel på insektboliger, så hvorfor ikke lage ditt eget? Insektene er veldig glad i å legge eggene sine i død ved og hule trær, men ofte blir slike ting fjernet og ryddet bort. Du kan hjelpe insektene ved å ikke fjerne døde trær, eller bygge ditt eget hotell dersom du bor i by. Dette kan du gjøre ved hjelp av trestokker med hull i og alle mulige slags kvister, det er bare fantasien som setter grenser!