Det begynte med bjørnene!

– staselige, koselige, store og smarte!

Vi heter ikke Bjørneparken uten grunn. Vi bare elsker bjørner. Bjørnen er det største rovdyret vi har i norske skoger. I Bjørneparken har vi fire bjørner. De heter Rugg, Nora, Trym og Anton.

Det begynte med bjørnene!

– staselige, koselige, store og smarte!

Vi heter ikke Bjørneparken uten grunn. Vi bare elsker bjørner. Bjørnen er det største rovdyret vi har i norske skoger. I Bjørneparken har vi fire bjørner. De heter Rugg, Nora, Trym og Anton.

Hva spiser egentlig bjørner?

Bjørnene elsker mat! Ute i naturen spiser de både kjøtt og frukt og bær. De slafser gjerne i seg ei maurtue også om de går forbi en. Bjørnene spiser også gress. I parken får de et variert og godt kosthold som består av det de får ute i det fri, sammen med en haug med godbiter. Bjørnene våre er spesielt flinke til å skrelle appelsiner. Om vinteren spiser bjørnen ingen ting – for da sover den. 

Bjørnen kan være farlig for mennesker

Det er heldigvis langt mellom hver gang noen blir skadet av en bjørn. Bjørnen oppsøker normalt ikke mennesker og liker seg best i skogen – på tur eller sammen med barna sine. Det har hendt at mennesker har blitt skadet og drept av bjørn. Nå er det over 100 år siden sist at noen ble drept av bjørn i Norge. 

Kjempestore, gode gamle Rugg

Gode gamle Rugg, som er den største av bjørnene våre er far til alle bjørnene i parken utenom Nora – som er mor til tre av bjørnene våre. Rugg er 23 år – som er ganske gammelt til å være bjørn. Han er en skikkelig staselig type. 

I Bjørneparken kan du glede deg til å se på at bjørnene leker og får mat. Er du heldig får du kaste en godbit som du får fra dyrepasseren til bjørnen. Du kan også bli med inn i bjørnehiet. 

Visste du dette om bjørnen?

  • Hunbjørnen – binna er ganske smart. Hun blir kjærester med mange hanbjørner, slik at de skal tro de er far til barna hennes, så de ikke blir skadet av større bjørner. 
  • Bjørnen sier ikke bare brum, brum. Den lager en helt merkelig lyd som du bare får vite om når du treffer den – helst inne i hiet. 
  • Bjørnebarn er veldig gode til å klatre i trær. 
  • Når høsten kommer bygger bjørnen sitt eget hi, der den bruker busker og grener til seng. 
  • Bjørnen tisser eller bæsjer ikke når den sover om vinteren. Men den kan føde barn som blir ammet av moren helt til våren kommer og barna er klare til å komme ut av hiet. 
  • Alle dyr har rare navn på latin. Bjørnene våre – som er brunbjørn heter ursus arctos. På fransk heter bjørn ours – skriver du det på engelsk blir det vår – og det passer godt siden bjørnen er vår aller beste venn.

Veldig hyggelige folk, flotte dyr i naturlige omgivelser 

Andre