Det begynte med bjørnene!

– flotte, morsomme, store og smarte!

Vi heter ikke Bjørneparken uten grunn, for her har vi fire flotte brunbjørner! Det største rovdyret vi har i norske skoger. 

Bjørnene våre

Her I bjørneparken har vi fire flotte brunbjørner. Halvbrødrene Trym og Anton er de yngste bjørnene vi har på 10 og 8 år. I hegnet ved siden av går moren til Anton, Nora på 16 år, og pappa Rugg på 25 år. Rugg var den første bjørnen som kom til parken da den først åpnet i 1997, og har vært et kjent navn i parken siden.

Hvor bor brunbjørnene?

Brunbjørnen er den bjørnen i verden med størst utbredelse. Man finner de i store deler av Eurasia og Nord-Amerika, og trives i de aller fleste typer habitater. Det eneste brunbjørnen trenger for å trives er tilgjengelig mat og muligheter for å gjemme seg. Bjørnene vi har her i parken er av underarten Eurasisk brunbjørn. Denne underarten finner man i skogområder i Europa og Russland, med små adskilte bestander i fjellområder i sørlige Europa. 

Hva spiser egentlig brunbjørner?

Brunbjørner er omnivore dyr, som kort fortalt betyr at de både spiser planter og dyr. Kosten til brunbjørnen kan bestå av utrolig mye, og vil variere med hvor i verden bjørnene er, og hva slags mat som er tilgjengelig i det området. I Skandinavia vil de for det meste spiste kadavre, maur og spirende gress tidlig på våren etter de våkner fra vintersøvnen. På sommeren går de over til å spise mere plantebasert, men maur kan fortsatt være en stor del av den daglige kosten hvis de kommer over en maurtue. Utover sensommer og høsten starter matspisingen på alvor. På denne tiden av året skal bjørnene legge på seg godt med fett for å klargjøre kroppen til vintersøvnen. Forskjellige typer bær er perfekt kost for bjørnene på denne tiden av året. Spesielt blåbær og krekling inneholder mye sukker, og en sulten brunbjørn kan spise hele 90 liter blåbær på en dag.

Er brunbjørnen farlig for mennesker? 

Selv om brunbjørnen er stor og sterk, er vi mennesker heldigvis ikke på menyen deres. Hvis de har mulighet til det holder de seg så langt unna mennesker som mulig, og har mye heller lyst til å slurpe i seg blåbær hele dagen enn å jakte på mennesker. Bjørnen er kun farlig for mennesker hvis man overrasker den, og da spesielt hvis det er en binne med unger. For å unngå dette er det bare å lage mye liv og leven når man går i et område hvor man vet det kan befinne seg bjørn, da er nok det meste du får se en bjørnerumpe som springer for livet gjennom skogen.

Bjørnefôring

I Bjørneparken kan du glede deg til å se på at bjørnene leker og får mat. Du kan også bli med inn i bjørnehiet. 

Visste du dette om bjørnen?

  • I dag finnes det 18 underarter av brunbjørn! De mest kjente av underartene er vår Eurasiske brunbjørn, Grizzly bjørnen og Kodiak bjørnen. 
  • Eurasiske brunbjørn hanner kan veie opptil 300kg! Hunnene er betraktelig mindre og når «kun» en vekt på 200kg. Kodiak brunbjørnen, som lever på en øy sør for Alaska, kan i sammenligning veie opptil 800kg!
  • Selv om bjørnene veier flere hundre kilo betyr ikke det at de ikke kan løpe fort. Faktisk kan en brunbjørn nå en fart på hele 65 km/t! For å sammenligne løper verdens raskeste mann «kun» 43 km/t.
  • Bjørneunger veier bare mellom 300 og 600g når de blir født i januar, men de vokser fort! Når de forlater hiet rundt mai er de allerede blitt 4 kg.
  • I 2018 var brunbjørnbestanden i Norge på 138 bjørner
  • Det latinske navnet til den Eurasiske brunbjørnen er Ursus arctos arctos. Ursus er det latinske order for bjørn, mens arctos er det greske ordet for bjørn. 
  • Når høsten kommer bygger bjørnen sitt eget hi, der den bruker busker og grener til seng. Her sover den gjennom hele vinteren. 
  • Bjørner føder ungene i hiet på vinteren.

Veldig hyggelige folk, flotte dyr i naturlige omgivelser 

Andre