De søte sauene og lammene

Søte, myke og helt ålreite dyr! Sauene og lammene i Bjørneparken er en viktig del av barnas møte med dyr. De er søte og tamme og du får oppleve dem på nært hold. Akkurat som når mor og far var på bondegårdsferie i gamle dager.

Saueflokken!
Sauene liker seg godt i flokken sin. Noe av det som er spesielt med saueflokken er at den ikke har en sjef. Likevel gjør saueflokken mye av det samme. Hvis en sau kommer vekk fra flokken sin vil den breke – si bæ! – for å finne flokken sin igjen. Jerv, gaupe, ulv, bjørn, rev og ørn syns sauer smaker godt.

Der er mange typer sauer
Der er minst 12 typer sau på norske bondegårder. I hele verden fins det rundt 1400 saueraser.

Kom til seters du også, da!
Du treffer sauene på seteren helt øverst i Bjørneparken og noen like ved inngangen. Kommer du opp på seteren kan du ogsp være med på dyrepasserskolen. Husk å være en dyrevenn, så blir dagen helt super både for deg og for sauene!

Fakta


  • Om sommeren finnes det 2,1 millioner sauer i Norge. Om vinteren er der 1,1 millioner. Det betyr at omtrent en million sauer blir til deilig mat om vinteren.
  • Hansauen kalles vær eller bukk. Hunsauen kalles søye eller sau. Barna heter lam. Hunsauer som er et år og som ikke har fått lam enda kaller gimmer.
  • På Voss i Hordaland har de som tradisjon å spise sauehoder. Det kalles “smalahove”.
  • De eldste funn av sau i Norge er fra Ruskeneset i Bergen. Kanskje det er derfor bergenserne ofte kalles fåreskaller?
  • På latin heter sau ovis aries.