Du store Alpakka!

På seteren i Bjørneparken kan du hilse på en ganske uvanlig, men dødskul skapning – alpakken!
Den ser litt som en sau som er dradd i halsen! Den kommer fra fjellene i Sør-Amerika og er egentlig en slags kamel! Forvirret nå?

Hva i alle dager er en alpakka?
Alpakkaen er et tamt kameldyr som lever i Andesfjellene i Sør-Amerika. De innfødte i Sør-Amerika hadde tamme lamaer og alpakkaer. Alpakkaen blir brukt til både kjøttmat og til å lage klær. Alpakkaullen er svært ettertraktet, og med den kan man lage ullklær som ikke klør! I Peru er der ca 3.000.000 – tre millioner – alpakker.

Utrydningsforsøket
De spanske erobrerne – conquistadorene – som kom til Sør-Amerika prøve å bli kvitt med alle alpakkaene der for å får plass til sine egne sauer som skulle lage myk merinoull. De fikk det nesten til, men de innfødte i Peru gjemte mange alpakkaer i fjellene, slik at arten overlevde.

Superkule, herlige Tigergutt på seteren
På seteren kan du treffe alpakkaen vår som heter Tigergutt. Han er superkul, men husk å gå gjennom dyrevennoppskriften vår, før du kommer nært på. Da får du og dyrene en mye bedre opplevelse!

Fakta


  • Alpakken er egentlig en kamel.
    Før trodde man at alpakkaen var en slags lama. Etter at de begynte med DNA-testing fant man ut at den var mer i familie med kamelen.
  • I gamle dager ble alpakkaen tilbedt – nesten som en gud – av de innfødte i Sør-Amerika. Mange som døde fikk en alpakka med i graven sin.
  • Når alpakkaen blir gravid, er den gravid i 335 – 340 dager. En menneskemamma er gravid i ca 280 dager.
  • På latin heter alpakka vicugna pacos. Høres nesten så spansk ut som tacos, men det er altså på latin.