Amerikansk alligator

Den er farlig som få og lever i sumpene! Den lever i de sørøstlige delene av USA, i sumper og myrer, og er en av to alligator arter som lever i dag. Den spiser alt den kommer over, og kan bli hele 450 kg tung!

Våre amerikanske alligatorer
I Bjørneparken bor det to Amerikanske alligatorer, en gutt og ei jente. De heter Supermann (12 år) og Hilda (9 år), og har vært et kjærestepar siden 2018. Supermann og Hilda er to av fem alligatorer som ble brukt til studier på hjerteforskning på Århus Universitet i Danmark. Eggene ble tatt fra det fri og klekket i fangenskap. All forskningen som ble gjort der har vært kjempeviktig for å hjelpe mennesker, og dermed har altså Supermann og Hilda bidratt med å hjelpe mennesker til å forstå seg bedre på hjertet. Etter at forskningen ble avsluttet ble alligatorene flyttet først til Krokodille Zoo i Danmark, og så videre til Bjørneparken for å leve ut sine dager her.

Hva er en amerikansk alligator og hvor lever den?
Det fins to hovedtyper alligator i dag. Amerikansk og kinesisk. Den amerikanske alligatoren lever sør og øst i USA. Disse reptilene lever som regel i sakteflytende elver med ferskvann, men bor også i sumper, myrer, og innsjøer. Alligatorer er vekselvarme (ektoterme), som vil si at de regulerer kroppstemperaturen ved å ligge i sola, eller flytte seg til steder med lavere og høyere luft eller vann temperatur. Den kan bli opptil 50 år gammel, og er på toppen av næringskjeden. Den har ikke andre fiender enn mennesker, miljø, og andre alligatorer. Eggene deres derimot kan røves av pungrotter, vaskebjørn, og svartbjørn, og nyklekte unger kan bli spist av større dyr som store fisker, skilpadder og fugler. Amerikansk alligator blir i dag ikke regnet som truet, siden den har et stort utbredelsesområde og tallrike bestander.

Hva spiser en amerikansk alligator?
Favorittmaten er fisk, fugl, skilpadder, slanger og pattedyr. Alle dyr som kommer til vannet for å drikke er også potensielle ofre. Amerikansk alligator jakter hovedsaklig om natta. Når den har fått tak i et stort bytte vil den dra det under vann hvor den drukner det for å så spise det.

Hva er forskjellen på alligator og krokodille?
Alligatoren minner selvfølgelig om en krokodille, men det er noen forskjeller.
Ta en titt på snuten til krokodillene, den er formet som en smal “V” som er veldig lang, mens alligatorens snute har en bredere “U” -form hvis du ser dem ovenfra.

Du kan ikke se tennene fra alligatorens underkjeve når den har lukket munnen, noe man kan med krokodillene.

Krokodillen lever ofte i saltvann, mens alligatoren lever i ferskvann.
Krokodiller er som regel større enn alligatorer.

Kan jeg mate alligatoren?
I Bjørneparken får man ikke mate sånne farlige dyr, det overlater vi til våre erfarne dyrepassere. Men dere er velkomne til å se på! Fôringer er på faste tider hver dag, og det mates forskjellige reptiler fra dag til dag.

Fakta


  • Den amerikanske alligatoren kan bli 4,6 meter lang (omtrent like lang som en bil), og hele 450 kilo tung!
  • Nye tenner blir dannet hele tiden i løpet av livet, og nedslitte tenner blir dermed erstattet med nye.
  • Kjønnet på baby alligatorer blir bestemt av temperaturen på eggene. Temperaturer på 31 C eller lavere produserer hunner, 32 C produserer 75% hanner, og 32,5 C og over produserer for det meste hunner.
  • Alligatormoren passer på barna sine til de er omtrent to år. En alligatormamma som passer barn er svært aggressiv.
  • Siden 1948 har 23 mennesker blitt drept av den amerikanske alligatoren. Der er ca fem personer i året som blir angrepet.
  • Den amerikanske alligatoren kan spise hai! Se selv!
  • På latin heter den amerikanske alligatoren alligator missisipiensis – kalt opp etter Mississippielva.