Bevaring

Bjørneparken er involvert i bevaringsarbeid både i og utenfor parken. Her kan du lære mer om hva vi gjør for å beskytte dyrelivet, og noen tips til hva du kan gjøre for å bidra!

Hva gjør parken?
Når bevaringsarbeidet skjer i parker heter det ex situ, altså at dyrene bevares borte fra der arten opprinnelig kommer fra. Bjørneparken driver med ex situ arbeid for flere arter.

Naturen er under stort press fra menneskelige aktiviteter. Klimaendringer, forurensing, jordbruk og utvidelse av bebyggelse er noen av de tingene som truer det biologiske mangfoldet. I Norge er nesten 3000 arter registrert som truet, det vil si at de har stor sjanse for å forsvinne helt dersom tilstandene fortsetter slik de er. På verdensbasis er det 32 000 truete arter, og ikke alle artene har blitt evaluert enda.  

Dyreparker kan gjøre et viktig arbeid ved å bevare utrydningstruede arter gjennom avlsprosjekter, og spre kunnskap og informasjon om arten og trusler.

Dyrene i parken er viktige ambassadører som kan skape engasjement. Disse dyrene er også med å skape en reservebestand og kan beskytte det genetiske mangfoldet dersom arten skulle forsvinne fra naturen. Målet er å få disse dyrene tilbake til naturen når leveområdene er beskyttet. 

Fakta

European Endangered Species Programme (EEP) er bevaringsprogram som drives av European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) for å sikre bærekraftige og genetisk sunne populasjoner av truede dyrearter i europeiske dyreparker. Programmet overvåkes av en artskoordinator som administrerer parringer og plassering av dyrene for å bevare genetisk mangfold og en sunn bestand. EEP kan også legge grunnlag for fremtidig gjeninnføring av artene i sine naturlige habitater, hvis forholdene tillater det.

EEP spiller en viktig rolle i å bevare arter som risikerer utryddelse, som en slags genetisk “sikkerhet” for fremtidig bevaring og reetablering i naturen.

 

  • Amurleopardene i Bjørneparken er en del av EEP for Amurleopard.

 

  • Hvert European Endangered Species Programme (EEP) har spesifikke roller som støtter bevaring av arten. Disse rollene kan fungere samtidig eller etter hverandre og deles inn i tre kategorier: 

    Direkte bevaringsroller innebærer handlinger som reduserer umiddelbare trusler mot en art, støtter gjenoppbygging av bestander, eller kjøper tid når ville bestander er i rask nedgang. 

    Indirekte bevaringsroller innebærer at dyreparker og akvarier bidrar med kunnskap, ressurser og innsats for å støtte bevaring i naturlige habitater og øke bevissthet og utdanning blant besøkende.

    Roller som ikke omhandler bevaring kan omfatte formidling av kunnskap om dyrenes biologi og utvikling av kompetanse innen dyrehold, særlig med krevende arter.