Har du hørt hjorten brøle?

Hjorten er et majestetisk og flott dyr som du kan finne i skogene i hele Sør-Norge. Faktisk finner du hjort hele veien til Saltfjellet i Nord. Om høsten, når brunsten er i gang, er bukken et ekstra flott syn, og er man heldig kan man høre den brøle!

Våre hjort

I Bjørneparken bor det 3 hjort. Bukken er en ordentlig flott kronhjort som heter Stabukken og er 13 år. Han bor sammen med to koller som heter Hjørdis (13 år) og Sigrid (11 år). Stabukken har navnet sitt av en grunn og kan være ganske sta og stolt i brunsten. Da har han vokst fram et stort og fint gevir på hodet og tøffer seg for damene, og for dyrepasserne. Men på sommeren, når han har felt geviret, så viser han at han egentlig er en ordentlig kosegris.

Hva er en hjort?

Hjorten er det nest største hjortedyret – etter elgen. Den er en drøvtygger og et stort klovdyr som lever i skog og fjell. Den har rødbrun eller gråbrun pels som den bytter to ganger i året, og hannen – bukken – har ofte et svært flott gevir, så alle skal få se hvilken flott kar han er. Geviret er både våpen og statussymbol. Det felles hvert år, og vokser ut igjen på sommeren. 

Nattens konge

Hjorten er mest aktiv om natten. Fargen på pelsen gir den en god kamuflasje. Det betyr at den blir vanskelig å få øye på. Den liker å gjemme seg i skogen der den har ly for vær og vind.

Hjorten spiser mye forskjellig

Hjorten er litt selektiv i matveien, men ikke like mye som elgen. Vår og sommer spiser den skudd og blader på busker og trær, men også urter, gress og lyng.  Arter som er mest vanlig kost for hjorten er bjørk, hassel, rogn og selje, hvorav de velger rogn framfor bjørk og hassel. Det er likevel ikke uvanlig at den kommer og spiser frukt, grønt og blader fra hager. På vinteren er mattilgangen dårligere og hjorten går da over til å spise mer i busk- og tresjiktet. Knopper på løvtrær som rogn, osp og selje, og skudd fra gran og furu blir viktig føde. I tillegg spiser den mer lyng og gnager på saftige barklag. Våre dyrepassere jobber hardt for å gi hjortedyrene våre god tilgang til kvist året rundt.

Visste du dette om hjorten?

  • Hjorten kan løpe i opptil 60 km/t. 
  • Hjorten kan bli inntil 20 år. 7 – 12 år er det vanlige. 
  • Hjortebukken kalles kronhjort når den har fått et gevir med fem eller flere tagger på hver gevirstang, og tre tagger som vokser ut fra nesten samme sted i toppen. Dette danner en slags krone på toppen av geviret, og det er nok da han ser mest majestetisk ut.
  • Store, godt voksne bukker kan bli 300 kilo.
  • Det fins mellom 200.000 og 250.000 hjort i Norge.
  • På latin heter hjorten Cervus elaphus. Kan nesten høres litt ut som en trylleformel?

Veldig koselig park! Så ut som at dyrene hadde det veldig godt der 🙂

Amina